当前所在频道: 新闻中心 >> 学术看板 >> 正文

【资环论坛85期预告】—From Li-Strahler Model to Estimating Global Terrestrial Primary Production

编辑:任书颖阅读次数:日期:2019-07-18

资环论坛第85期特邀请美国北卡罗来纳大学教堂山分校宋从和教授,与我校师生共同探讨全球陆地碳循环遥感。具体安排如下,欢迎感兴趣的师生参加。
  一、主 题:From Li-Strahler Model to Estimating Global Terrestrial Primary Production
  二、主讲人:美国北卡罗来纳大学教堂山分校 宋从和 教授
  三、时 间:2019年7月19日(周五)10:00-12:00
  四、地 点:清水河校区创新中心D518
  五、主持人:资源与环境学院 李世华 教授
  六、内容简介:
The Li-Strahler Model is a milestone achievement in quantitative remote sensing. It is the first invertible model to derive tree crown size and density from remotely sensed signals with pixel size much bigger than the tree crown size. Song and his colleagues first used the Li-Strahler model to study how remotely sensed signal changes with forest succession. Then they used the model to understand how light is intercepted by vegetation, and provided the theoretical basis for the development of the Coupled Carbon and Water (CCW) model based on light-use efficiency and water use efficiency theoreis. Using CCW, Song and his colleagues estimated the global gross primary production based on remote sensing and global FLUXNET data. They found that the global gross primary production does not increase as strongly as the global greening due to climate stress. The primary production for forests are actually decreasing despite an overall global greening trend, driven primarily by tropical deforestation. These findings imply that more efforts need to be dedicated to protect tropical forests, and we may not rely on vegetation to mitigate global warming as we wished。
  七、主讲人简介:
宋从和,2001年5月于美国波士顿大学(Boston University)获地理学博士学位。自2001年7月在美国北卡罗来纳大学教堂山分校地理系先后任助理教授,副教授,正教授(终身)。曾任地理系副主任,北京师范大学客座教授,安徽农业大学讲座教授,华东师范大学紫江讲座教授,上海市“”讲座教授,哈佛大学查尔斯٠簿勒德研究员(Charles Bullard Fellow)。2013至今任北卡大学地理信息科学认证教育计划主任。
宋从和教授的主要研究方向是环境遥感、生态模型和人与自然耦合系统。他在遥感图像处理、遥感算法、地表生物物理遥感信息提取(如物候、叶面积指数、植被覆盖度、不透水面率等)和陆地生态系统功能模拟方面开展了一系列创新性研究。他是2006年美国宇航局青年基金获奖者(New Investigator’s Program Award),获得2005-2006哈佛大学查尔斯布拉德学者奖(Bullard Fellow),主持美国国家自然科学基金、美国国家宇航局(NASA)以及美国林务局的基金等。他曾任《ISPRS International Journal of Photogrammetry and Remote Sensing》的副主编,现任该杂志及《Remote Sensing》杂志的编委。迄今为止,已发表SCI论文70多篇,在《Nature》、《Global Change Biology》、《Remote Sensing of Environment》等一流刊物上发表SCI收录论文超过40篇,谷歌学术引用6120次。

发展规划与学科建设处

资源与环境学院